Rabu, 06 Maret 2013

CONTOH SOAL DAN PEMBAHASAN BAHASA INGGRIS SMP/MTS


Read the text and answer question 1.












1.       
Kemampuan yang diuji           : Menentukan makna “CAUTION”
Indikator Soal                         : Disajikan satu teks CAUTION, siswa dapat  menentukan makna                 tersirat yang ada pada teks tersebut.
Soal :

What does the above caution mean?
A.    Children are playing games around the place.
B.     Children are not allowed to play around the area.
C.     It is the place for children to play.
D.    Be careful because children usually play.
Kunci jawaban: D
Pembahasan:
Caution di atas dimaksudkan untuk memberi peringatan kepada orang agar berhat-hati karena ada anak-anak yang sedang bermain. Hal ini diketahui dari kata “live” dan “playing”

Observe the opicture to answer question number 2

                       






                             

2.
Kemampuan yang diuji           : Informasi rinci tersurat dari “CAUTION”
Indikator Soal                         : Disajikan satu teks CAUTION, siswa dapat  menentukan                                                                informasi rinci tersurat yang ada pada teks tersebut.
Soal :
              The notice means that….
A.    the parking lot is only meant for visitors
B.     only people having permission can park their car at the parking lot
C.     the visitors are permitted to leave their vehicle at the parking lot
D.    people must take the parking tickets before entering the parking lot                                                                                                    
Kunci Jawaban : B
Pembahasan :
Jawaban yang tepat adalah B, karena hanya orang yang telah mendapatkan ijin yang boleh parkir di tempat parkir.Kata kunci “Permit only”


Read this text and answer questions 3 and 4 .
Text Box: Bandung, January 1st, 2010

Dear Lusi,
This card comes with living wishes especially for you. To wish you lots of happiness today and all year through.
Happy New Year 2010.
      Love
      Susan
 











3.
Kemampuan yang diuji                 : Menentukan makna kata.
Indikator                                 : Disajikan satu GREETING CARD, siswa dapat menentukan makna                                                           kata yang terdapat dalam teks tersebut.
Soal :
The word “wish” in the text nearly means ….
A.    see                      
B.     look    
C.     hope
D.    want
Kunci Jawaban : C
Pembahasan :
                                     Kata wishes (wish) yang terdapat pada kalimat This card comes with living wishes …
                                     Yang paling tepat adalah “hope”.







4          Kemampuan yang diuji           : Menentukan Tujuan Text

Indikator                                 : Disajikan satu teks fungsional pendek berbentuk GREETING CARD,                                                                 siswa dapat menentukan tujuan text tsb
Soal:
The purpose of the text above is….
A.    to remind someone about New Year
B.     to greet someone for the New Year
C.     to inform everyone about New Year
D.    to invite someone to a New Year Celebration
Kunci Jawaban : B
Pembahasan:
Tujuan dari teks tersebut adalah mengucapkan selamat tahun baru; kata kunci’’ Happy New Year 2010’’


      Read the text below and answer question 5 and 6.

Text Box: To: Dona
Please let others know that the scout meeting is postponed until Mr. Brown is back from Egypt.

Sender
Riry
+62897564
 









5.
Kemampuan yang diuji           : Menemukan Informasi Rinci
Indikator                                 : Disajikan satu teks fungsional pendek berbentuk MESSAGE, siswa                       dapat menentukan informasi rinci dari text tersebut
            Soal :
The scout meeting is postphoned because of Mr Brown’s….  
A.    absence
B.     meeting
C.     coming
D.  information
Kunci Jawaban : A
Pembahasan :
             Scout meeting ditunda karena ketidakhadiran Mr Brown. Kata kunci’’… until Mr Brown is back from Egypt”.







6.
Kemampuan yang diuji           : Menemukan rujukan kata
Indikator                                 : Disajikan satu kalimat yang memuat rujukan kata tertentu, siswa dapat,                        menentukan rujukan kata tersebut  
Soal:
‘’Please let others know…”
            The  word others refers to …
A.    Dona and Riri
B.     Riry and Mr Brown
C.     Mr. Brown and Dona
D.    scout members
Kunci Jawaban : D
Pembahsan :
             Kata others dimaksudkan untuk anggota pramuka yang lain selain Dona, rapat itu untuk anggota pramuki.

Read this text and answer questions 7 and 8.




















           










7.
 Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi rinci.
Indikator       : Disajikan sebuah Greeting Card, siswa dapat menentukan informasi rinci dari “INVITATION CARD” tersebut
Soal :
            The party will be held …
A.    in the morning      
B.     in the evening       
C.     in the afternoon
D.    at night
Kunci Jawaban : C
Pembahasan:
       Kelly Madison’birthday party akan dilaksanakan pada siang hari, kata kunci: “Saturday, June 22nd at 12.30 p.m”.

8.
Kemampuan yang diuji     : Menentukan tujuan Text
Indikator       : Disajikan satu INVITATION CARD, siswa dapat menentukan tujuan teks tersebut
Soal:
The purpose of the text above is ….
A.    to forbid someone to come to Kelly Madison’s birthday party
B.     to invite someone to attend  Kelly Madison’s birthday party
C.     to inform everyone about a birthday party
D.    to remind someone to celebrate a birthday
Kunci Jawaban : B
Pembahasan:
       Tujuan dari teks tersebut adalah inviting people untuk merayakan ulang tahun Kelly Madison. Kata kuncinya adalah “you’re invited to”
                                    
Read the following text to answer questions 9 and 10.
Text Box: ANNOUNCEMENT
To: All students of Junior High School 1 Jetis.

To celebrate the National Education Day the Board of Student Association will hold some interesting programs. They are English Speech Contest, English Story Telling contest and Wall Magazine Competition. The programs will be held on January,  4th , 2010,  8 am – 1 p.m.
All classes must take part in the programs and should report their participation to their home teachers.

For detailed information, please contact Mrs. Erika, the coordinator of this program.
 

















9.
·         Kemampuan yang diuji           : Menemukan informasi tersirat
·         Indikator                                 : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan                           infomasi tersirat dari teks tersebut
·         Soal:
            Who is in charge of the program?
A.    The students.
B.     The teacher.
C.     Mrs. Erika.
D.    Board of Students Association.
·          Kunci Jawaban : C              
·          Pembahasan:
       Semua jawaban yang terdapat pada option di atas salah kecuali jawaban C. Hal ini terdapat pada kalimat terakhir dari announcement tersebut.

10.
·          Kemampuan yang diuji           : Menentukan gambaran umum
·          Indikator                                  : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan   gambaran umum dari teks tersebut.
·          Soal :
The text is about ….
A.    Programs to celebrate the National Education Day
B.     explaining special programs in January
C.     inviting students to come to school in January
D.    informing some programs on Jan 4th, 2010
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan
      Tujuan dari teks di atas adalah menginformasikan program yang akan dilaksanakan dalam rangka memperingati hari Pendidikan Nasional


Read the following announcement and answer questions 11 to 12.

Text Box: SCHOOL ANNOUNCEMENT
FRIDAY January 25TH, 2010

The  girls’ basketball  meeting is held  after school today in the school library. The meeting is expected to last around 45 minutes and finish by 5. Every member must be present in this important meeting. 
Should anyone be unable to attend the meeting, find Mr. Elder for permission and further details about the agenda. 

Looking forward to seeing you all in the meeting.
 












     

11.
·          Kemampuan yang diuji           : Menemukan informasi tersirat
·          Indikator                                 : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan informasi tersirat dari text tersebut.
·          Soal :
                  When will the meeting start?
A.    Around 4.05 p.m.
B.     At about 4.15 p.m
C.     At 4.50 p.m
D.    At 5.00 p.m
·          Kunci Jawaban : B
·          Pembahasan :
       Jawaban B, karena“The meeting is expected to last around 45 minutes and finish by 5” 

12.
·          Kemampuan yang diuji           : Menemukan informasi rinci tersurat
·          Indikator                                  : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari teks tersebut.
·          Soal :
            What should a student do if she is not able to attend the meeting?
A.    Go home.
B.     Go to the library.
C.     Ask for permission from Mr. Elder.
D.    Let the class teacher know about her absence.
·          Kunci Jawaban : C
·          Pembahasan  :
       Kalimat yang menyatakan bahwa yang tidak bisa ikut meeting harap menghubungi Mr. Elder adalah “Should anyone be unable to attend the meeting, find Mr. Elder for permission…”


Read the following text to answer questions 13 to 16.

Text Box: Bees are flying insects closely related to wasps and ants, and are known for their role in pollination and for producing honey and beeswax. There are nearly 20,000 known species of bees in nine recognized families though many are undescribed and the actual number is probably higher. They are found on every continent except Antarctica, in every habitat on the planet that contains insect-pollinated flowering plants.
Bees have a long proboscis (a complex "tongue") that enables them to obtain the nectar from flowers. They have antennae almost universally made up of 13 segments in males and 12 in females, as is typical for the super family. Bees all have two pairs of wings, the hind pair being the smaller of the two; in a very few species, one sex or caste has relatively short wings that make flight difficult or impossible, but none are wingless.
The smallest bee is Trigona minima, a stingless bee whose workers are about 2.1 mm (5/64") long. The largest bee in the world is Megachile pluto, a leafcutter bee whose females can attain a length of 39 mm (1.5"). Members of the family Halictidae, or sweat bees, are the most common type of bee in the Northern Hemisphere, though they are small and often mistaken for wasps or flies.
 














13.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan gambaran umum
Indikator                                 : Disajikan satu teks deskriptif, siswa dapat menentukan gambaran umum dari teks REPORT tersebut.
·         Soal :
What is the text about?
A.    Describing bees in general.
B.     Explaining bees in Antarctica.
C.     Telling the habitat of the bees.
D.    Giving information about bees in the Northern Hemisphere.      
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan :
       Jawaban paling tepat adalah A. Hal ini dilihat dari deskripsi Bees are flying insects … yang tidak mendeskripsikan bees secara khusus.

14.
·          Kemampuan yang diuji           : Menentukan pikiran Utama
Indikator                                 : Disajikan satu teks REPORT, siswa dapat menentukan pikiran utama dari paragraf yang ditentukan
·          Soal :
What is  the main idea of paragraph one?
A.    Bees live on every continent.
B.     Bees belong to flying insects.
C.     Bees produce honey and beeswax.
D.    Bees only live with insect-flowering plants.
·          Kunci Jawaban : B
·          Pembahasan:
Kesimpulan dari paragaf 1 adalah menjelaskan tentang bees dan termasuk ke dalam flying insects.


15.
·          Kemampuan yang diuji           : Menentukan informasi rinci tersurat
Indikator                                 : Disajikan satu teks DESKRIPTIF, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat yang ada pada text tersebut.
·          Soal :
            Which of the following sentences describes the physical appearance  bees?
A.    None has wings.
B.     It has 13 antennae.
C.     Its length is 39 mm.
D.    Its tongue is complex.
·          Kunci Jawaban: D
·          Pembahasan:
       Jawaban paling tepat adalah D. Hal ini diambil dari kalimat pertama pada paragraph ke 2 yang menyatakan Bees have a long proboscis (a complex "tongue") that …



16.
·          Kemampuan yang diuji           : Menentukan rujukan Kata
Indikator                                 : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks DESKRIPTIF yang disediakan, siswa dapat menentukan rujukan kata tertentu dalam kalimat tersebut.
·          Soal :
“They are found on every continent except Antarctica,…”
The word “they” refers to … .
A.    ants
B.     bees
C.     insects
D.    flying insects
·          Kunci Jawaban : B
·          Pembahasan :
                         Kata they merujuk kata bees yang terdapat pada kalimat sebelumnya yatu there yang meryjuk pada kata bees.


Read the following text and answer questions 17 to 20.
Text Box:         The weather was very clear. My family and I decided to go camping last holiday. Father prepared the tent and other equipment. Mother prepared the cooking and eating utensils. I took my fishing rod and my brother brought his sport equipment. When everything was ready, we left for the camping site in countryside. 
   .  There were many campers when we arrived at the camping site. Unfortunately, the good location near the river had been occupied by other campers so we had to look for another place. Finally,, we found a good place little bit further. It was near a big tree. After setting up the tent, my father and I went fishing. We joined other people sitting on the rock near the river.
       In the evening, father made a fire. Mother cooked the fish we caught. I could say that it was the best fish I had ever tasted.  Sleeping in the tent was a very wonderful experience. I woke up early in the morning. I felt fresh. Then I accompanied my brother playing ball. 
       In the afternoon, we went back  home.
 















17.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan informasi rinci tersurat
·          Indikator                                 : Disajikan satu teks RECOUNT, siswa dapat menentukan informasi   rinci tersurat dari teks tersebut
·         Soal :
Where did the writer and his family set up their tent?
A.    Near the river.
B.     Near the big tree.
C.     At the back of the river.
D.    Far away from other campers.
·          Kunci Jawaban : B
·          Pembahasan
Jawaban diambil dari kalimat “Finally we found a good place little bit further. It was near the big tree”

18.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan tujuan Text
·           Indikator                                : Disajikan satu teks RECOUNT, siswa dapat menentukan tujuan teks tersebut
·           Soal :
 What is the purpose of the text above?
A.    To describe a camping site.
B.     To give instruction how to set up the tent.
C.     To retell the writer’s past camping experience .
D.    To inform people the new camping site.
·          Kunci Jawaban : C
·          Pembahasan
Tujuan penulisan teks recount adalah untuk menceritakan pengalaman tentang kamping. Oleh karena itu jawaban yang paling tepat adalah C.

19.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi tersirat
·           Indikator                                : Disajikan satu teks RECOUNT, siswa dapat menentukan informasi tersirat dalam teks tersebut
·           Soal :
 What is the writer and his father’s hobby?
A.    Camping.  
B.     Cooking.  
C.     Fishing.
D.    Playing ball.
·          Kunci Jawaban : C
·          Pembahasan :
       Jawaban ini diambil dari kalimat yang terdapat dalam text yaitu, “After setting up the tent, I and my father went fishing”.

20.
·           Kemampuan yang diuji          :  Menentukan makna Kata
·           Indikator                                : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks RECOUNT yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam kalimat tersebut.
·           Soal :
      “…the river had been occupied by…” The underlined word is similar in meaning to…
A.    inhabited  
B.     authorized
C.     bought
D.    grabbed
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan :
       Makna kata yang tepat untuk kata occupied adalah inhibited (ditempati).




Read the following text and answer questions 21 to 24.

MAKING CANDLES
Making coloured and scented candles is really quick and simple. What's more, you'll save so much money. If making candles is easy, why do you ever buy one from a shop? What you need in making candles are wax, moulds, wick, dye discs, essential oils, and a double boiler. All these materials are available from craft shops. Or if you do not want to buy them, you can improvise with an old saucepan, Pyrex jug, or even a sturdy can, in a pot of water. After providing the materials, follow this procedure or instruction in making candles!

First of all, melt the wax. All wax has a flash point, so to prevent it from bursting into flames; you must melt it in a double boiler, with water at the bottom of the pan.
Then, prepare the mould with the wick. Thread the wick through the mould and make sure that you leave a good few centimeters sticking out of the hole in the bottom.
After that, add the scent. If you want a scented candle, add a few drops of essential oil to the melted wax. You can use any essential oil you like, as long as it doesn't contain water.
Next step, pour the wax into the mould. Try and tip the wax into the mould quickly, all in one go, to minimize spillage and air bubbles.
Then, release the bubbles and top it up. Releasing the air bubbles will eventually make the candle sink, so you will need to top it up with more melted wax.
Finally, remove it from the mould. After four or five hours, the candle can be taken out of its mould.
Your candle is now ready for display. Remember, you must always leave it for a day before lighting it.



21.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan pikiran utama.
·           Indikator                                : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan pikiran                             utama dalam paragraf tertentu dalam teks tersebut.
·           Soal :
            What does paragraph one tell us about?
A. The steps in making candles.
B.  The materials we need in making candles.
C.  The goal of the text in making candles.
D. The way to make candles.
·          Kunci Jawaban : B
·          Pembahasan:
                                           Paragraph pertama menjelaskan bahan-bahan (materials) yang seharusnya
                                           dipersiapkan dalam membuat lilin.


22.            
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi rinci tersurat 
·           Indikator                                : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan                                                          informasi rinci tersurat dalam teks tersebut.
·           Soal :
            What should you do after melting the wax?
A.    Pour the melting wax into the mould.
B.     Remove the melting wax from the mould.
C.     Prepare the mould with the wick.
D.    Release the bubbles and top it up.
·          Kunci Jawaban : C
·          Pembahasan:
       Pada step 1 tertulis  melt the wick dan pada langkah berikutnya (step 2)  prepare the mould with the wick.

23.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi rinci
·           Indikator                                : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan informasi rinci yang terapat pada teks yang sama
·           Soal
            Where can you buy the materials for making candles?
A.    At the handicraft shop.
B.     At the super market.
C.     At the stall.
D.    At the craft shop. 
  • Kunci Jawaban : D
·         Pembahasan
      Kalimat pendukung untuk menjawab pertanyaan ini terdapat pada All these materials are available from craft shops. Jadi jawaban yang paling tepat adalah D


24.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan makna Kata
·           Indikator                                : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks PROCEDURE yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam teks yang sama
·           Soal :
“…, so to prevent it from bursting into flames you …”
The word  “bursting” means …
A.       exploding
B.        melting
C.        satisfying
D.       becoming
·           Kunci jawaban : A
·           Pembahasan:
                  Makna kata (synonym) yang paling tepat untuk kata bursting yaitu exploding


Read the following text and answer questions 25 to 28.


THE SMARTEST PARROT

Once upon time, a man had a wonderful parrot. There was no other parrot like it. The parrot could say every word, except one word. The parrot would not say the name of the place where it was born. The name of the place was Catano.
The man felt excited having the smartest parrot but he could not understand why the parrot would not say Catano. The man tried to teach the bird to say Catano, however the bird did not say the word.
At first, the man was very nice to the bird but then he got very angry. “You stupid bird!” pointed the man to the parrot. “Why can’t you say the word? Say Catano! Or I will kill you” the man said angrily. Although he tried hard to teach, the parrot would not say it. Then the man got so angry and shouted to the bird over and over; “Say Catano or I’ll kill you”. The bird kept silent.
One day, after trying so many times to make the bird say Catano, the man really got very angry. He could not bear it. He picked the parrot and threw it into the chicken house. There were four old chickens for next dinner “You are as stupid as the chickens. Just stay with them” Said the man angrily. Then he continued to mumble; “You know I will cut the chicken for my meal. Next it will be your turn, I will eat you too, stupid parrot”. After that he left the chicken house.
The next day, the man came back to the chicken house. He opened the door and was very surprised. He could not believe what he saw at the chicken house. There were three death chickens on the floor. At the moment, the parrot was standing proudly and screaming at the last old chicken; “Say Catano or I’ll kill you”.



25.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi rinci tersirat 
·           Indikator                                : Disajikan satu teks NARATIF, siswa dapat menentukan informasi rinci tersirat dari teks tersebut.
·           Soal :
Why did the man feel so angry with the parrot?
             A.    It could say everything except Catano.
             B.    It couldn’t say anything.
             C.    It was a parrot like others.
             D.    It was a stupid parrot.
·           Kunci jawaban : A
·           Pembahasan:
       Jawaban diambil dari kalimat
                                           At the first, the man was very nice to the bird but then he got very angry. “You stupid
                                           bird!” pointed the man to the parrot. “Why can’t you say the word? Say Catano!





26.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan tujuan Text 
·           Indikator                                : Disajikan satu teks naratif, siswa dapat menentukan tujuan teks tersebut.
·           Soal :
            What is the purpose of the text above?
A.    To describe a very cunning  parrot.
B.    To tell us about a cruel man who owned a parrot.
C.    To entertain the readers by telling about the smartest parrot.
D.    To explain why the parrot owner was very angry.
·           Kunci jawaban : C
·           Pembahasan:
       Tujuan text narrative adalah untuk menghibur (amuse/entertain the reader)

27.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan pesan moral
·           Indikator                                : Disajikan satu teks NARATIF, siswa dapat menentukan pesan moral dari teks tersebut.
·          Soal :
From the text we learn that … .         
A.          we have to respect  others
B.           we have to imitate  others
C.           we should not force others to do something
D.          we must not hurt others’  feeling                                  
·                                                          Kunci jawaban : C
·          Pembahasan:
      Cerita di atas menggambarkan bahwa kita tidak boleh memaksakan kehendak kepada orang lain, meskipun hanya seekor binatang. Jadi jawaban yang paling tepat adalah C

28.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan makna kata.   
·           Indikator                                : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks NARATIF yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam kalinat tersebut
·           Soal :
“… the parrot was standing proudly and screaming at the last old chicken …”
            The word “proudly” nearly means …
A.          arrogantly
B.        bravely
C.        smugly
D.       humbly
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan :
             Arti kata yang paling tepat adalah arrogantly.





      Read the following text and answer questions 29 to 34.

MILK CALCIUM
Dietary Supplement
600 mg 100 Soft gels
Supplement Facts
Serving size : 1 soft gel
Amount per 1 soft gel                               % Daily Value*
Vitamin D                               200 IU                  50
Calcium (from milk)                600 mg                60
Zinc                                          15 mg                *
*Daily value has not been established
Other ingredients: Gelatin, Glycerin, Purified Water
Directions: As a dietary supplement, take one soft gel for adults daily.
Manufactured for:                                 EXP 04 27 10
NU-HEALTH PRODUCTS CO.            LOT   2 75 61
Walnut, CA 91789
Made in U.S.A.
     
29.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan gambaran umum text LABEL
·           Indikator                                : Disajikan satu teks LABEL, siswa dapat menentukan gambaran umum dari teks tersebut.
·           Soal :
            The label is telling us about … of a dietary supplement.
A.          the information
B.           the usage
C.           the materials
D.       the benefits
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan
       Jawaban tersebut diambil dari isi keseluruhan label tersebut yang menginformasikan bahan-bahan, petunjuk pemakaian, tanggal kadaluarsa, dsb.


30.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi rinci tersurat    
·           Indikator                                : Disajikan satu teks LABEL, siswa dapat menentukan informasi rinci dari teks tersebut.
·           Soal :
When would it be best to consume the product?
A.             Before April 27th , 2010.
B.              After April   4th, 2010.
C.              During  April   4th, 2010.
D.             On April   4th, 2010.
·          Kunci Jawaban : A


·          Pembahasan
       Sebagaimana tertera pada label diatas bahwa date expired 04 27 10. Ini berarti tanggal kadaluwarsa.

31.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi  tersirat    
·           Indikator                                : Disajikan satu teks LABEL, siswa dapat menentukan informasi tersirat dari teks tersebut.
·          Soal :
       How many soft gels does someone take everyday?
A.          1 gel.
B.           15 mg.
C.           200 IU.
D.          600 mg.
·          Kunci Jawaban :A
·          Pembahasan
Jawaban betul adalah 1 gel setiap hari, yang lain merupakan ukuran ingredient yang terkandung dalam supplement tsb.

32.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan makna kata    
·           Indikator                                : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks LABEL yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam label tersebut
·          Soal :
“Daily value has not been established.” (Line 10)
             What is the meaning of the word “established”?
A.    Ordered.   
B.     Determined.         
C.     Carried
D.    Helped
·                                              Kunci Jawaban : B
·                                              Pembahasan
          Kata yang mempunyai arti terdekat dari kata established adalah determined.

            Read the text below to answer questions 33 to 37.
Text Box: A cactus (plural: cacti) is any member of the plant family Cactaceae, native to the Americas. They are often used as ornamental plants, but some are also crop plants. Cacti are grown for protection of property from wild animals, as well as many other uses.
 Cacti are parts of the plant order Caryophyllales, which also include members like beets, gypsophila, spinach, amaranth, tumbleweeds, carnations, rhubarb, buckwheat, plumbago, bougainvillea, chickweed and knotgrass.
Cacti are unusual and distinctive plants, which are adapted to extremely arid and hot environments, showing a wide range of anatomical and physiological features which conserve water. Their stems have adapted to become photosynthetic and succulent, while the leaves have become the spines for which cacti are well known.
Cacti come in a wide range of shapes and sizes. The tallest is Pachycereus pringlei, with a maximum recorded height of 19.2 m, and the smallest is Blossfeldia liliputiana, only about 1 cm in diameter at maturity. Cactus flowers are large, and like the spines and branches arise from areoles. Many cactus species are night blooming, as they are pollinated by nocturnal insects or small animals, principally moths and bats. Cacti range in size from small and globular to tall and columnar.

           












33.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi rinci tersurat      
·           Indikator                                : Disajikan satu teks report, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari text REPORT
·          Soal :
            Where can we find cacti mostly?
A.    In the jungle.                    
B.     On the beach.                   
C.     On the mountain.
D.    In the arid and hot region.
·                                              Kunci Jawaban : D
·                                              Pembahasan
       Jawaban D diambil dari kalimat … adapted to extremely arid and hot environments …”

34.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan informasi rinci tersurat     
·           Indikator                                : Disajikan satu teks report, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari text tersebut
·          Soal :
            Why do cacti mostly bloom at night?
A.    Because their flowers are large.
B.     Since cacti are unusual and distinctive plants.
C.     Since cacti are pollinated by nocturnal insects.
D.    As  the afternoon period is used for photosynthetic process.
·                                              Kunci Jawaban : C
·                                              Pembahasan
       … as they are pollinated by nocturnal insects or small animals … adalah kalimat yang mendukung jawaban.

35.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan gambaran umum     
·           Indikator                                : Disajikan satu teks report, siswa dapat menentukan gambaran umum dari paragraph yang ditentukan.
·          Soal :
            What does the first paragraph tell us about?
A.    The members of cacti.
B.     The habitat of cacti.
C.     The use of cacti
D.    Types of cacti.
·                                              Kunci Jawaban : C
·                                              Pembahasan:
      Paragraf 1 pada teks di atas dapat disimpulkan yaitu “the use of cacti”






36.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan tujuan Text    
·           Indikator                                : Disajikan satu teks REPORT, siswa dapat menentukan tujuan text tersebut.
·          Soal :
The text is written to ….
A.       give information about American cacti
B.        explain physical features of cacti
C.        describe cacti in general
D.       talk about the life of cacti
·           Kunci Jawaban : C
·           Pembahasan
       Teks tersebut adalah text report yang bertujuan untuk mendeskripsikan secara umum.

37.
·           Kemampuan yang diuji          :Menentukan makna kata      
·           Indikator                                : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks REPORT yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam teks tersebut
·            
·          Soal :
“Cacti are unusual and distinctive plants, which …”
            The synonym of the word “distinctive” is …
A.       typical
B.        antique
C.        unique
D.       different
·                                              Kunci Jawaban : C
·                                              Pembahasan
       Kata lain yang tepat dari kata distinctive adalah unique.


Read the following text and answer questions 38 t0 40.

www














             
38.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan gambaran umum     
·           Indikator                                : Disajikan satu advertisement, siswa dapat menentukan gambaran umum dari teks tersebut. 
·         Soal :
            What is advertised?
A.    A white buffalo.
B.     A strange place.
C.     A museum.
D.    A miracle.
·                                              Kunci jawaban : A
·                                              Pembahasan
Seperti yang tertera pada advertisement di atas gambar yang di iklankan kan adalah kerbau putih, maka jawaban yang paling tepat adalah white buffalo.

39.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan Informasi rinci tersurat     
·           Indikator                                : Disajikan satu ADVERTISEMENT, siswa dapat menentukan informasi tersurat dari teks tersebut
·         Soal :
Why is the buffalo called a miracle?
A.    The museum opens on work days only. 
B.     Ripley’s Believe It or Not is a name of a museum. 
C.     White buffaloes are rarely found.
D.    The museum collections are on TV programs too.
·                                              Kunci Jawaban : C
·                                              Pembahasan
                         Pada informasi di atas tertulis ” …are over 10 millions to one…” berarti sangat jarang; dalam 10 juta satu.

40.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan tujuan text     
·         Indikator                                 : Disajikan satu advertisement, siswa dapat menentukan tujuan teks                                      dari teks tersebut
·         Soal :
What is the purpose of the advertisement above?
A.    To describe the white buffalo.
B.     To invite people to see the white buffalo.
C.     To show the reader about the castle of the white buffalo.
D.    To tell people the breeding of the white buffalo.
·          Kunci jawaban : B
·          Pembahasan
       Tujuan dari suatu iklan adalah mempropagandakan kepada publik mengenai sesuatu.





41.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan makna kata     
·           Indikator                                : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari advertisement, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dari kalimat tersebut
·         Soal :
“    … the pure white buffalo, odds of such birth …”
            The meaning of the word “pure” is …
A.    clear
B.     almost
C.     total
D.    holly
·          Kunci Jawaban : C
·          Pembahasan
       Kata yang paling mendekati dari arti kata pure adalah total.


Read the letter below to answer questions 42 to 46.
Text Box: Dear Nan, 

We are having a great  holiday here on the Gold Coast. Yesterday we went to the Movie World.

When we got up in the morning, it looked like rain. After a while the cloud disappeared. And it became a sunny day. We then decided to go to the Movie World.

The first ride I went on was Lethal Weapon. Next I saw the Police Academy show. After that I had lunch as I was really hungry. Meanwhile, Mum and Kelly queued for the Batman ride.
About one o’clock we got a light shower of rain but it cleared up soon after. We then went on all the other rides.

It was a top day. See you when you get back.

Love, 
Sam
 

















42.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan gambaran umum.    
·         Indikator                                 : Disajikan satu teks berbentuk LETTER, siswa dapat menentukan                                        gambaran umum teks tersebut

·         Soal :
            What is the letter about?
A.    Sam’s holiday.
B.     The Gold Coast.
C.     The Movie World.
D.    The Shower of Rain.
·                                              Kunci Jawaban : A
·                                              Pembahasan
                Surat di atas dapat disimpulkan bahwa surat tersebut tentang Liburan Sam
43.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan pikiran utama.     
·           Indikator                                : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan pikiran utama dari teks tersebut.
·         Soal :
What is the main idea of paragraph 3?
A.    The weather in Gold Coast.
B.     Police Academy Show.
C.     Sam’s activities in the Movie World.
D.    A great holiday in the Movie World.
·                                              Kunci Jawaban : C
·                                              Pembahasan
                         Kesimpulan dari paragraph 3 pada surat di atas adalah kegiatan yang dilakukan Sam di Movie World.

44.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan Informasi rinci tersurat.     
·          Indikator                                : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari teks tersebut.
·         Soal :
Where did Sam spend his holiday with his family?
A.    On the Gold Coast.
B.     In the Movie World.
C.     In Lethal Weapon.
D.    At the Police Academy.
·                                              Kunci Jawaban : A
·                                              Pembahasan
            Jawaban ini diambil dari kalimat We are having a great a holiday here on the Gold Coast

45.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan informasi tersirat.     
·          Indikator                                   : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan informasi      tersirat dari teks tersebut.
·         Soal :
What did they get at one o’clock?
A.    Lunch.
B.     Shower.
C.     A little rain.
D.    Batman ride.
·                                              Kunci Jawaban : C
·                                              Pembahasan
            Kunci jawaban yang tepat adalah C, karena tiba tiba ada hujan rintik-rintik.








46.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan Rujukan kata.     
·          Indikator                                : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan rujukan kata tertentu dari teks tersebut.
·         Soal :
            The word ‘we’ in the text refers to…
A.    Sam and Nan
B.     Sam and Mum
C.     Mum and Kelly
D.    Sam, Mum, and Kelly
·                                              Kunci Jawaban : D
·                                              Pembahasan
                         Kata we pada surat di atas merujuk pada Sam, Mum and Kelly.

47.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan makna kata.     
·          Indikator                                : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam surat tersebut.
·         Soal :
            The word queued in paragraph 3 means ……
A.    went on
B.     lined up
C.     sat down
D.    waited for
·                                              Kunci Jawaban : B
·                                              Pembahasan
                         Makna kata yang tepat untuk kata queued adalah lined up (antri).


            For questions 48 to 51, choose the best words to complete the text.

PLATYPUS
Many people call platypus duckbill because this animal has a bill like duckbill. Platypus …(48) a native Tasmania and southern and eastern Australia.
Platypus … (49) a flat tail and webbed feet. Its body length is 30 to 45 cm and covered with a thick and woolly layer of fur. Its bill is detecting prey and stirring up mud. Platypus' eyes and head are small. It has no ears but has ability to sense sound and light.
Platypus … (50) in streams, rivers, and lakes. Female platypus usually dig burrows in the streams or river banks. The burrows are blocked with soil to …(51) it from intruders and flooding. In the other hand, male platypus does not need any burrow to stay.





48.
·         Kemampuan yang diuji           : Melengkapi teks rumpang.     
·          Indikator                                : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks rumpang tersebut
·          Soal :

            A.  is
            B.  are
            C.  was
            D.  were
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan
       Platypus adalah kata benda bentuk tunggal dan dalam bentuk present. Diketahui dari kalimat sebelumnya.
     
49.
·         Kemampuan yang diuji           : Melengkapi teks rumpang.     
·          Indikator                                : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks rumpang tersebut
·         Soal :
A.  has
            B.  had
            C.  have
            D.  having
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan
       Kalimat dalam bentuk the simple present tense dan untuk subject platypus, kata kerja
       yang tepat adalah has.

50.
·         Kemampuan yang diuji           : Melengkapi teks rumpang.     
·          Indikator                                : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks rumpang tersebut
·         Soal :
                 
            A.  live
B.  lives
C.  lived
D.  living
·          Kunci Jawaban : B
·          Pembahasan
                                     Kalimat dalam bentuk the simple present tense dan untuk subject platypus, kata kerja
                                     yang tepat adalah lives




51.
·       Kemampuan yang diuji            : Melengkapi teks rumpang.    
·       Indikator                                  : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa        dapat                                                 menentukan kata kerja yang tepat untuk                      melengkapi teks rumpang tersebut
·       Soal :
      A.  protecting
      B.  protected
      C.  protects
      D.  protect
·          Kunci Jawaban : D
·          Pembahasan
       Kata kerja yang tepat setelah to adalah kata kerja dasar. Maka kata kerja yang tepat adalah protect.

For questions 52 to 54, choose the word closest in meaning to the underlined words.
Text Box: The piano is a musical instrument which is played by means of a keyboard. Widely used in Western music for solo performances (52), ensemble use, chamber music, and accompaniment, the piano is also very popular as an aid to composing and rehearsal.
Pressing a key on the piano's keyboard causes a felt covered hammer to strike (53) steel strings. The hammers rebound, allowing the strings to continue vibrating at their resonant (54) frequency. These vibrations are transmitted through a bridge to a sounding board that couples the acoustic energy to the air so that it can be heard as sound.
           




     



·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan makna kata.     
·                       Indikator                                 : Disajikan satu teks report dengan 3 kata                                                                   digarisbawahi, siswa dapat menentukan makna kata                                                 tersebut.
·         Soal :

52. A.  plays   
      B. shows 
      C.  stages
      D.  exhibitions

53. A. beat     
  B. switch 
  C.  pull
  D.  crack

54. A. soft       
B. audible                    
C.  echoing
D.  smooth
·        Kunci Jawaban : 52. B, 53. A, 54. C.

·        Pembahasan
                      Jawaban-jawaban dari nomor 52-54 adalah kata kata” closest in  meaning” dari kata-kata yang digaris bawahi yang ada pada teks di atas.

55.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu.     
·          Indikator                                : Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat yang padu.
·         Soal :
Arrange the following jumbled words to make a good sentence.
            her classindiligent Jessicavery isstudent a   
                  1            2          3             4             5     6        7         8

A.    4 – 6 – 8 – 5 – 3 – 7 – 2 – 1
B.     4 – 2 – 1 – 6 – 8 – 5 – 3 – 7
C.     2 – 1 – 4 – 6 – 8 – 5 – 7 – 3
D.    2 – 1 – 8 – 5 – 3 – 7 – 6 – 4
·                                              Kunci Jawaban : A
·                                              Pembahasan
       Susunan kata yang tepat adalah Jessica is a very diligent student in her class. Jadi jawaban yang tepat adalah A.

56.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu.     
·          Indikator                                : Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat yang padu.
·         Soal :
            Arrange the following jumble words to make a good sentence.
            a phone callherthereforwasthe geography teacherwas teachingwhile
                           1               2         3         4        5                        6                    7                8

A.    8 – 6 – 7 – 3 – 5 – 1 – 4--  2
B.     8 – 2 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 1
C.     6 – 7 – 2 – 8 – 3 – 5 – 1 – 4
D.    3 – 5 – 1 – 4 – 6 – 8 – 2 – 7
·          Kunci jawaban : A
·          Pembahasan
       Kalimat yang tepat untuk susunan kata di atas adalah :”While the geography teacher was teaching, there was a phone call for her”.

57.
·           Kemampuan yang diuji          : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu.     
·            Indikator                                :Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat                                                           menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat                                                    yang padu.


·         Soal :
            Arrange the following jumble words to make a good sentence.
                  Not to usewith for water be careful the pump except other liquid
                           1            2         3                   4               5               6               7       

A. 5 – 4 – 1 – 7 – 2 – 3 – 6
B. 4 – 1 – 5 – 2 – 7 – 6 – 3
C. 7 – 4 – 6 – 5 – 2 –1 – 3
D. 4 – 1 – 7 – 2 – 5 – 3 – 6
·          Kunci jawaban : B
·          Pembahasan
       Kalimat yang tepat untuk susunan kata di atas adalah :”Be careful not to use the pump with other liquid except for water.”
58.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraf yang                                                  padu.
·         Indikator                                 : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat                                                       menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang                                            padu.
·          Soal :
Arrange the following sentences to make a good paragraph .
1.     Jack had an accident a few days ago.
2.     Jill went to the hospital too visit him.
3.     He is still in the hospital now.
4.     She is at the hospital now.
5.     He had to go to hospital.

A.     1-4-3-5-2
B.     1-3-5-4-2  
C.     1-2-3-4-5
D.     1-5-3-2-4
·          Kunci jawaban : D
·          Pembahasan
            Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah D. Jack kecelakaan, dia harus ke RS, dia masih di RS,  Jill ke RS mengunjunginya dan sekarang masih di RS

59.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraph yang                      padu.     
·          Indikator                                : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang padu.
·         Soal :
Arrange the following sentences to make a good paragraph.
       1   Some of Lavisher’s other ideas were important too
             2   He learned some very important facts about chemistry.
             3   These are the same names we use today.
             4   He also worked on a way to improve France's banks and government.
             5   He used science to improve farming.
             6   And he gave names to many chemicals
             7   Lavisher was a great man in many ways.
             8   He helped to make taxes and money the same all over France

A.    7-1-4-8-2-6-5-3    
B.     7-2-6-3-1-5-4-8    
C.     7-8-4-1-2-6-5-3
D.    7-5-6-3-1-4-8-2
·          Kunci Jawaban : A
·          Pembahasan
                 Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah A. hal ini diperkuat dengan kalimat utama dari kelompok kalimat tersebut  adalah no 7 diikuti oleh kalimat pendukung lainnya yang paling dekat .

60.
·         Kemampuan yang diuji           : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraph yang                                  padu.      
·          Indikator                                : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang padu.
·          Soal :
Arrange the following sentences to make a good paragraph
1. Nature’s recycling programme for water is called the water cycle.
2. Rain or snow eventually finds their way back to the ocean.
3. Water falls from the air as rain or snow.
4. Water goes from the ocean, lakes, and rivers into the air.
5. One of the things nature recycles is water.
6. Did you know that nature recycles too?
7. Maybe you recycle cans, glass, and paper.
     
A.    7-6-5-4-3-2-1
B.     1-2-3-4-5-6-7
C.     5-6-3-4-7-1-2
D.    2-1-4-3-6-7-5
·          Kunci jawaban : A
·          Pembahasan
                 Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah A, Kalimat yang paling umum adalah tentang recycles, lanjut dengan Nature juga mendaur ulang, salah satunya Water Recycle, kalimat kalimat yang lain merupakan penduklung, dicari yang paling dekat.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Poskan Komentar

Banner 468 x 60px

ads ads ads